24.11.2013

Salli pessoassa.

Hankin tämän viikon keskiviikkona itselleni hevostutulta Pessoa-juoksutusjärjestelmän. Tämä kyseinen järjestelmä jakaa rajusti mielipiteitä; toiset tuntuvat saavan hyötyä Pessoasta ja toiset taas eivät näe siinä mitään hyvää. Pessoan käyttäjän täytyy tuntea hevosensa, jotta huomaa aiheuttaako järjestelmä jännittymistä hevosessa vai saako siitä rentouden kautta maksimaalisen hyödyn.

Mikä pessoa on?

Seuraava teksti ja kuva on lainattu Horsepro.fi sivustolta:

"Pessoa on juoksutukseen ja treenaamiseen soveltuva järjestelmä, jossa 4 eri säätömahdollisuutta. Täydellinen ja helppo metodi, jolla opettaa hevoselle tasapainoa sekä takaosan käyttöä. Järjestelmä ohjaa hevosta pyöreälle kaulalle sekä takaosaa alle."

Juoksutin Sallin toissapäivänä ensimmäisen kerran Pessoalla ja minun täytyy sanoa, että Sallin liikkumisessa näkyi heti positiivinen muutos. Olen käyttänyt juoksuttaessa kaikenmaailman virityksiä, mutta Pessoa on kyllä paras ja hyödyllisin juoksutusapu, jota olen käyttänyt. Salli ensin hieman ihmetteli kintereiden kohdalle tulevaa pehmustettua narua, mutta ei saanut ihmeempiä pomppukohtauksia paitsi laukassa muutaman kerran pukitti. Tämän jälkeen hevonen hyväksyi Pessoan ja alkoi venyttää hyvin pitkälle pyöreälle kaulalle.

Tänään sitten juoksutin toisen kerran samalla virityksellä ja Salli oli heti alusta lähtien ihan messissä Pessoan kanssa. Tosin, hevonen on todella tarkka, että takanaru ei menen liian ylös, vaan pysyy siinä kintereiden yläpuolella, koska muuten se selvästi häiritsee Sallia. Hevonen venytti hienosti ylälinjaansa, mutta ei unohtanut takajalkoja. Pessoa ei ryttää hevosta edestä nippuun vaan sallii hevosen nousta ylemmäs, jos hevonen niin päättää. Pessoa nimenomaa OHJAA hevosta kohti pyöreämpää ylälinjaa, unohtamatta takajalkoja. Sallin liikkuminen Pessoassa kivan tahdikasta ja takaset polki hyvin rungon alle, ilman, että hevonen meni hirveää turboravia! Sekä käynnissä, että ravissa takajalat astu selvästi etujalkojen merkkien yli. Sallilla on ollut muutama päivä hieman selkä jumissa, mutta tänään oli kyllä taas niin letkeää hevosta. Käynnissä oikein koko kroppa liikkui, kun liike meni koko hevosen läpi.

Juoksuttaessa on tärkeää suojata hyvin hevosen jalat, varsinkin jos on villimpi tapaus kyseessä. Itse käytän yleensä myös putseja, mutta tänään oli todella kevyt juoksutus, joten pintelit riitti!

Pessoassa tarvitaan juoksutusvyötä.

Myös suitset ovat tarpeen! ;) Itse käytän ihan peruskuolainta, mutta ehkä fullcheek olisi juoksuttaessa käytännöllinen, ettei kuolain liiku liikaa sivusuunnassa. Meillä kuitenkin normi kolmipala toimii!

Tässä Pessoa-järjestelmä Sallilla.

Meillä on villaviltti ahkerassa käytössä alkuverryttelyssä!

2 kommenttia:

  1. Liikkuu siis paremmin pessoassa :) vai miten nyt kirjoitetaan :D

    VastaaPoista
  2. Huomattavasti paremmin kuin muiden juoksutusapujen kanssa! Meillä toimii! :)

    VastaaPoista