11.11.2012

Ohjan ja pohkeen välissä, siis missä??

Hyvin paljon valmennuksissa kuulee yo. lausetta. Hevonen täytyisi ratsastaa sinne pohkeen ja ohjan väliin, mutta mitä se oikeasti tarkoittaa? Koska kun asiaa ajattelee, niin hevonenhan on kokoajan ohjan ja pohkeen välissä.

Muistutan alkuun, että nä ovat täysin minun omia mielipiteitä ja tapoja. En kuuluta omaa tapaani maailmalle ja tämä ei ole ainut oikea tapa tehdä asioita!

Kun puhutaan hevosen kulkemisesta ohjan ja pohkeen välissä, miellän sen vahvasti siihen, että hevonen kulkee oikeinpäin. Ensimmäisenä asiana täytyy muistaa se, että hevonen kulkee pohkeestä eteenpäin. Hevosen täytyy reagoida eteen tai sivulle vievään pohkeeseen. Tällöin hevonen on pohkeen edessä, eli yksi kahdesosa on saavutettu. Kun hevonen reagoi pohkeeseen, täytyy muistaa, että sitä energiaa ja voimaa, jonka pohje on hevosessa on saanut aikaan, EI saa valuttaa edestä hukkaan. Hevonen ei saa lähteä juoksemaan liian kovaa ja tätä kautta rikkomaan sille luontaista rytmiä ja tempoa. Tässä vaiheessa tuleekin vastaan se ohja. Ohja on ikäänkuin seinä, jota vasten hevosen energia suunnataan. Seinä ei vedä, kisko eikä nyplää, vaan joustaa ja myötää liikkeen mukana, MUTTA ei päästä energiaa karkuun. Voima ikäänkuin palaa hevoseen takaisin positiivisena paineena. Positiivinen paine auttaa esim. kokoamisessa, ettei hevonen läsähdä ihan tyhjäksi ja ponnettomaksi. Pohkeen ja ohjan välissä kulkeva hevonen on vastaanottava ja energinen. Hevonen ei kuitenkaan jyrää ratsastajan apuja vastaan vaan malttaa odottaa mitä ratsastaja hevoseltaan haluaa.

Miten sitten hevosen saa sinne ohjan ja pohkeen väliin?

Edelleen tärkein asia on se, että hevonen kuuntelee pohjetta. Hevosessa täytyy tapahtua jonkunlainen reaktio, kun käytät pohjetta hevosen kyljessä. Hevonen ei saa kyseenalaistaa jalkaa, vaan liikkua ETEENPÄIN tai SIVULLE. Kun alat keräämään ohjia lyhyemmäksi, ratsasta samalla hieman jalalla eteenpäin. Samalla keräät rauhallisesti ohjia, mutta jatkaen edelleen jalalla ratsastamista. Kerrot hevosen vatsalihaksille, että nyt olisi aika kantaa selkää ja ottamaan ne kuuluisat takajalat alle. Kun hevonen kantaa itsensä ja käyttää takaosaa, niin sivutuotteena tästä tulee kaulan pyöreys. Muistetaan aina ratsastaa hevosen takaosasta kohti ohjaa!

Yksinkertaisin harjoitus on mennä isolla ympyrällä. Puolet ympyrästä menet ihan normaalia käyntiä ja puolet ympyrästä pyydät hevoselta pienen temponlisäyksen. Huolehdit kokoajan, että hevonen käyttää kroppaansa kunnolla ja pysyy kuolaintuntumalla! Hevonen ei saisi nousta ylös, vaan pysyä pyöreällä tuntumalla. Muista, ettet päästä ohjia karkaamaan! Tee molempiin suuntiin töitä ja jos hevosella on selkeitä puolieroja, huonompaan suuntaan vähän enemmän töitä. Tälläisellä harjoituksessa saat hevosen reagoimaan pohkeeseen, mutta myös malttamaan ja pysymään kuolaimella. Hevonen pohkeen ja ohjan välissä.

1 kommentti: