31.12.2012

Hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi osa 1.

Näin vuoden viimeisenä päivänä päätin perustaa blogiin hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi- sarjan, jossa kerron viisi omasta mielestäni tärkeää osa-aluetta hevosen hyvinvointiin liittyen. Sarjan aloittaa ruokinta, joka on erittäin tärkeä osa hevosen terveyttä ja hyvinvointia ajatellen. HUOM! Jotta hevonen voisi hyvin, täytyy kaikkien osa-aluiden olla kunnossa! Sain tämän idean eräästä blogista jossa listattiin hyvinvoinnin osa-alueita ja ajattelin tehdä tälläisen hieman syvällisemmän sarjan erillisinä postauksina.

Nähtyäni paljon erilaisia hevosihmisiä, niin ratsu kuin ravipuolen edustajia, olen huomannut, että kaikilla ihmisillä on omat käsitykset hevosten ruokinnasta. Osa saattaa uskoa täysin pelkkään kaura / heinäruokintaan ja toiset taas luottavat kymmeniin erilaisiin lisäravinnepurkkeihin. En halua tuomita tai arvostella kenenkään tapaa hoitaa hevosiaan, jokainen huolehtikoon parhaansa mukaan hevosistaan, tavalla tai toisella! Tämän takia haluan muistuttaa, että nämä omat OMIA ajatuksiani ja toivoisin, että te lukijat kommentoisitte, jos mielestänne kirjoitan jotain ihan typerää :) Kun minusta tuli hevosenomistaja v. 2010 tykkäsin leikkiä kaikilla lisärehuilla ja vaihdella erilaisia väkirehuja, niin teollisista pelleteistä mysliruokiin. Bambe on aina ollut vaikea saada lihoamaan ja pitämään massaa yllä, joten olen yrittänyt löytää sille sopivan ruokinnan, joka saa hevosen pyöristymään kuumentamatta tammaa liikaa. Myönnän ihan suoraan, että vaihdoin liian nopeasti rehusta toiseen, enkä malttanut odottaa, että tulos alkaisi näkymään. Tästä olen viisastunut ja oppinut ruokinnasta lisää, joten nyt hevosteni ruokinta on mielestäni kohdillaan ja molemmille hevosille on löytynyt niille sopivat ruuat.

Tärkein osa hevosen ruokintaan on laadukas ja määrältään riittävä kuiva heinä. Meillä hevoset saavat paljon heinää, isommat hevoset n. 13-14 kg jaettuna kolmeen ruokintakertaan. Tämän lisäksi saavat vielä välipalaheinät odottaessaan iltaruokia. Heinät tulisi jakaa mahdollisimman moneen ruokintakertaan, jotta hevosen maha olisi mahdollisimman vähän aikaa tyhjillään. Osa ihmisistä vannoo vapaan heinän puolesta, mutta mielestäni kontrolloitu heinä on parempi, jotta pystyy yksilöllisemmin tarkkailemaan syökö hevonen halukkaasti heinää. Laadukas heinä taas tarkoittaa pölyämätöntä ja homeetonta raikasta heinää. Kyllähän villihevostenkin syöminen peustuu lähinnä korsirehuun, eihän kukaan niille luontoon roudaa miljoonaa erilaista väkirehua ;) Vaikka hevosen elämä on muuttunut radikaalisesti ihmisen tultua mukaan kuvioihin, toimii ruuansulatus ja suolisto samallalailla kuin ennenkin. Luonnossa hevonen syö tasaisesti, jolloin hevosen mahalaukussa on kokoajan massaa, joka taas ehkäisee haitallisten mahahappojen hyökkäyksen! Harrastehevostenkin ongelmana on ikävä vaiva nimeltä mahahaava, joten tasainen heinäruokinta ehkäisee myös mahaongelmia!

Meillä omat hevoset syövät pääsääntöisesti väkirehuna Racing Prixiä. Kivennäistarpeesta huolehtii Mineral Plus ja osa hevosista syö myös turvotettua pellavapuuroa. Kuureina saavat vitamiinit ja valkosipulit. Salli ja Bambe syövät aamuin illoin puoli litraa prixiä, tarvittavan määrän kivennäistä ja Bambe saa aamuin illoin pellavapuuroa. Tälläisellä ruokinnalla molemmat hevoset ovat hyvässä lihavuuskunnossa ja ovat riittävän virkeitä ja näyttävät ulkoapäin hyville ja terveille. Karvapeite on kiiltävä ja karva kunnossa sekä silmissä on kirkas katse :) Molemmat hevoseni ovat keskiraskaassa harrasteliikunnassa ja kesää kohti kun mennään niin rasitustaso kasvaa, joten silloin katsotaan uudestaan tilannetta tarvitaanko ruokintaa tehdä muutoksia. Näin talvikaudella, kun ei käydä kilpailuissa ja liikunta on enemmän tasaista, niin kevyt väkirehuruokinta yhdistettynä riittävään heinäruokintaan passaa oikein mainiosti!

Yhteenvetona ruokinnasta voisin sanoa, että mustavalkoinen ajattelumaailma ei sovi todellakaan ruokintaa suunniteltaessa ja siihen muutoksia tehtäessä. Täytyy osata katsoa hevosta miltä hän näyttää? Onko karvapeite kiiltävä ja karva on hyvälaatuista? Onko hevonen ratsastaessa energinen ja halukas tekemään töitä? Vaikuttaako hevosen yleisilme kirkkaalta ja onko hevonen kiinnostunut ympäristöstä? Onko hevonen yleensä terveen näköinen? Tietysti emme näe hevosen sisuskaluihin, mutta hyvin nopeasti ongelmat sisätiloissa näkyy myös ulospäin! Täytyy vain tuntea se hevonen, jolloin pienimmätkin muutokset huomaa heti! Tärkeää on muistaa, että yksi tapa ei todellakaan sovi kaikille. Kaikille hevosille ei sovi kaura, toisille taas myslit ei tee hyvää. Ruokinta on mutkikas asia, koska hevonen ei osaa kertoa miltä siitä tuntuu, eli tarkkailkaa hevosianne ja katsokaa miltä ne näyttävät!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti