15.12.2012

TALVELLE ISO MIINUS!

Ennen tykkäsin hirmuisesti talvesta. Oli mielettömän mukavaa, kun lunta tuli metrikaupalla ja aamulla kun meni ulos niin lunta oli ihan mielettömästi. Silloin ennen kävin vain tallilla hoitamassa hevosia. Issikkatalli, jossa pyörin, oli pihattoversio, joten tälläisessä tallissa jää pois hevosten tarhaaminen, karsinoiden siivoaminen ja vesien roudaaminen. Tutustuttuani Peninaan v. 2006, jolloin myös pääsin tekemään kunnon tallitöitä, niin suhtautuminen talveen muuttui. Ei todellakaan ole mitään helppoa duunia roudata paskaa lantalaan, kantaa vesiä tai heinää -30 pakkasessa ja hirveässä tuiskussa.. Sanoinkin yksi päivä tallissa, että vihaan talvea. Toisaalta tulin myös miettineeksi muutama päivä sitten, kun irtojuoksutin Sallia, että onkohan talvessa mitään hyvää? Löysin muutaman valoisamman puolen tästä kylmästä ja pimeästä vuodenajasta; pieni hanki kentällä on oivaa lihasjumppaa hevoselle, lumitöiden teko on taas hyvää lihastreeniä ratsastajalle ja kolmantena tulee hankitreenin tehokkuus hevoselle. Yhtenä tärkeänä asiana on myös se, että kesäihottumahevoset pääsevät elämään pitkän ajanjakson ilman kutinaa ja polttiaisia.. Mutta siinäpä ne hyvät puolet sitten ovatkin, ainakin minun kohdalla :)

Kuulumisiakin pitäisi luultavasti laittaa? Meillä on töissä ollut laajennus käynnissä ja työpäivät venyivät pitkiksi, joten blogiin kirjoittelu jäi hetkeksi syrjään. Nyt kauppamme laajennus on valmistunut ja meillä on kylällä upea ja hieno uusittu Sale! :)

Bamben kanssa ollaan treenattu todella rauhassa. Bambe on viettänyt kevyttä talvilomaa ja nollannut päätään hieman. Olen todennut tämän hyväksi tavaksi tamman kanssa, koska hevonen nauttii, kun saa säännöllisesti pienen tauon treenaamiseen. Ennen taukoa kuitenkin tehtiin paljon kouluratsastusharjoituksia. Mietinkin, että en ole hypännyt kesän jälkeen kummallakaan hevosellani. Ollaan ihan tosissamme keskitytty koulupuoleen ja se on kannattanut! Bambekin alkaa pikkuhiljaa rentoutumaan ja keskittymään paremmin harkkoihin. Olen oppinut käyttämään tamman kuumumista hyödykseni ja olen saanut suunnattua sen rajähtävän voiman hevosen liikkeisiin. Edelleen kuitekin tämä kuumuminen hieman vetää takapakkia treeneihin, koska kuumuessaan Bambe muuttuu todella vaikeaksi ratsastaa. Hevonen kuuroutuu avuille ja menee vain eteenpäin ilman kontrollia. Luin Kyran kirjasta, että hänen mielestään jotain on vialla, jos hevosta joutuu kokoajan jarruttamaan. Bamben kanssa onkin ensimmäiset vuodet mennytkin juuri näin ja vasta nyt olen päässyt siihen pisteeseen, että tamma antaa vaikuttaa itseensä, eikä hermostu vaatimustason noususta. Olen tietenkin itsekin oppinut enemmän, mutta varmasti myös hevosen koulutuksella Saksan päässä ja Suomeen tulossa on ollut syynsä vaikeaan ratsastettavuuteen.. Oltiinkin muutama vuosi sitten erään kouluvalmentajan tunnilla, joka sanoi, että luultavasti tammaa on ratsutettu nuorena väärin.. Mistä näistä tietää.. Eikä mennyttä voi muuttaa, joten keskitytään tähän päivään :)

Rakas kuumakalleni! :)

Sallin kanssa meillä sitten menee lujaa! Kirjaimellisesti Salli välillä jopa menee liiankin energisesti! Oltiin muutama viikko sitten Pinkin valkussa ja Salli oli ihan liekeissä. Liikkui tosi mukavasti geopat-pohjalla! Tehtiin hevosen ryhdistämisharjoituksia ja kyllä meidän muorista ryhtiäkin löytyi! :) Olen ottanut Sallin kanssa treeneihin mukaan säännöllisen irtojuoksuttamisen yhdeksi liikuntamuodoksi, koska tamma ihan oikeasti nauttii siitä ihan mielettömästi! Alkukäyntien jälkeen, kun hevosen päästää irti, niin hevosen liikuttaa itse itsensä. On ilo nähdä miten vapautuneesti ja hyvällä liikkeellä hevonen menee. Ei uskoisi, että kyseessä on kohta 18 vuotias entinen isojen esteluokkien hevonen. Salli on nyt todella hyvässä kunnossa ja aionkin kunnossa panostaa siihen, että tamma pysyy kunnossa! Kuitenkin Salli on kohta jo 18 vuotias, eli mistään nuoresta hevosesta ei enää ole kyse. Edelleen päätökseni pitää ja yhtäkään estettä en hevosella aio enää ylittää. Salli on nykyään ihan täysin puhtaasti kouluhevonen!

Pahoittelen muuten sitä, että lisäilen hieman vanhoja kuvia tänne blogiin. Syynä on yksinkertaisesti se, että kukaan ei ole meistä tuoreita kuvia ottanut.. Pääsen yleensä hevosia ratsastamaan vasta pimeän tultua, joten kuvien otto on hieman hankalaa. Koittakaa kestää vanhoja kuvia katsellen! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti