26.8.2012

Läpiratsastus.

Tein tälläisen postauksen jo aikaisempaan blogiini, mutta koska se blogi on menneen talven lumia, niin kirjoitan samasta aiheesta uudestaan tänne! Eli hevosen läpiratsastus; miksi ja miten?

Paljon kuulee ihmisten puhuvan hevosien läpiratsastamisesta. Mitä tämä oikeastaan tarkoittaa?

Itse miellän hevosen läpiratsastamiseksi sen, että ratsastuksen lopuksi sillä toimii kaasu ja jarru. Hevonen taipuu kunnolla molempiin suuntiin, väistää pohjetta ja kulkee oikeinpäin. Läpiratsastus on ehkä enemmänkin sellaisille hevosille ajankohtainen, joilla ratsastaa moni eri ihminen, esim. ratsastuskoulut. Ratsastuskouluissa käy paljon ratsastajia ja hyvin nopeasti opetushevoset oppivat pääsemään vähemmällä, eli menevät ns. kuuroiksi ratsastajan avuille. Tällöin on paikallaan osaavan ihmisen läpiratsastus, joka palauttaa hevosen työmotivaation ja avut oikeille kohdille. Itse miellän läpiratsastuksen koulutetuille hevosille, jotka jostain syystä ovat oppineet pääsemään pois ihmisen kontrollista, nimenomaan ratsain!

Itse aloitan aina läpiratsastuksen isolla keskiympyrällä. Asetan hevosen menosuuntaan ja huolehdin, että hevosen jalat polkevat samaa uraa, eli etu ja takaosa samalla uralla. Keskiympyrällä on helppo tehdä pohkeen väistätystä niin, että ennen S ja R- kirjaimia hevosta väistätetään uralle. Hevosen EI tarvitse tehdä pohkeenväistöä, haluan ainostaan reaktion pohkeesta sivulle, EN eteenpäin! Läpiratsastuksessa on tärkeää ratsastaa molemmat suunnat, jotta mahdolliset puolierot huomattaisiin helpommin. Keskiympyrään voi myös lisätä tempon muutoksia ja siirtymisiä, ihan sen mukaan miltä hevonen tuntuu!

Ravissa ja laukassa jatkan ympyrätyöskentelyllä. Huolehdin, että hevonen jatkaa taipumistaan rehellisesti (EI pelkkä kaula, vaan koko hevonen!) ja käyttäisi koko kroppaansa oikein; pyöreä ylälinja, tiukat vatsalihakset, joilla hevonen pystyy nostamaan selän ylös. Reippaammissa askellajeissa työstän yleensä hevosta kokoamisilla ja lisäyksillä. Tarkoituksena ei ole mennä koottuja askellajeja miljoonaa ympyrää putkeen vaan nopeita ja tehokkaita pätkiä. Hevosen täytyy edelleen reagoida nopeasti pohkeeseen, istuntaan ja ohjaan rikkomatta tahtia tai olla nousematta pois kuolaimelta. Hevosen täytyy liikkua harmoonisesti ja rentona, vaikka tehtäviä tehtäisiin askellajien sisällä!

Lopuksi hevonen venytellään eteen alas, pitkälle pyöreälle kaulalle! Ei suinkaan heitetä ohjia pois kerralla, vaan pikkuhiljaa hevosen venymisen mukaan. Tässä vaiheessa käsiä voi leventää ja laskea hiukan ja houkutella hevonen venymään alaspäin. EI sahausta, vain ainoastaan opastetaan hevonen alaspäin!

Tärkeimmät asiat läpiratsastuksessa: - hevonen reagoi ratsastajan apuihin.
- hevonen kulkee oikeinpäin ja kantaa itsensä.
- hevonen taipuu, asettuu ja pysyy rentona.
- hevonen kulkee tahdissa, HUOM! ratsastajan haluamassa tahdissa.
- hevonen EI nojaa apuja vasten, eli kulkee apujen välissä!
- hevosta ei läpiratsasteta kolmea tuntia putkeen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti