19.5.2012

Laukanvaihtoreeniä.

Ollaan nyt Sallin kanssa kaksi päivää treenattu laukanvaihtoja. Tarkennuksena siis, että hevonenhan vaihtaa todella hyvin, tekee siistejä ja tahdikkaita vaihtoja, eli meidän harjoittelussa kuski treenaa eleetöntä ja tasaista ratsastusta vaihtojen aikana :D Tämä on yksi syy, miksi Salli on niin mahtava opetusmestari. Sen kanssa on helppo harjoitella juuri vaihtoja yms. kun tamma osaa ne niin hyvin.

Aloitettiin treenit siis ihan normaaleilla alkuverkoilla. Ympyrällä hyvän käynnin ja ravin hakemista, oman moottorin aktivoimista ja tasaista kuolaintuntumaa. Tehtiin paljon siirtymisiä, jotta sain hevoseen vähän eloa ja liikettä. Laukassa tehtiin ensin hetki töitä, jotta sain tamman taipumaan ja kuuntelemaan. Laukka on ollut Sallille aina vaikeaa johtuen varmaan selkäongelmahistoriasta, hevonen jäi hyvin usein laukkaamaan ihan paikalleen ja siitä sitten vaihtoi ristille tai pukitteli. Tämän kanssa ollaan harjoiteltu niin, että laukka lähtisi eteenpäin heti nostosta ja vasta sen jälkeen kootaan kun on jotain satulan alla mitä koota.

Laukanvaihdot tehtiin ensin perinteisellä kasikolla. Ensin nostin vasemman laukan, laukkasin R-S linjan ilman vaihtoa ja sen jälkeen R-S linjan I-pisteessä vaihdettiin laukka oikealle. Vaihdossa on älyttömän tärkeää, että tahdittaa hevosen laukan askeleet. Eli lasketaan mielessä 1-2-3-vaihto, eli silloin kun hevosella jalat pois maasta. Sallin kanssa riittää pieni asetus uuteen suuntaan ja uuden laukan ulkopohje pyytää hevosta vaihtamaan. Tarkkana täytyy olla siitä, että hevosella on tarpeeksi laukkaa vaihtoon. Vaikkakin tullaan kootussa laukassa tehtävään niin laukan täytyy olla aktiivinen ja voimakas. Tämä tehtävä toistettiin muutaman kerran.

Tehtiin sitten lopuksi ihan kokeilumielessä pieniä sarjavaihtoja. Tultiin kokorataleikkalle (H-I-B) vasemmassa laukassa, vaihdettiin oikeaan, vasempaan ja vielä takaisin oikeaan. Sitten tulikin jo aita vastaan :D Sarjat nyt ei ollut mitään Grad Prii tasoa, mutta hevonen teki puhtaat ja rauhalliset vaihdot. Itselläni on vain paljon opeteltavaa istunnan pitämisestä vakaana ja nopeampien apujen antamisessa sarjan edetessä.

Nämä kahden päivän vaihtoharjoitukset on varmaan tehnyt tamman lihaksille oikeasti jotain positiivista. Eilenkin Salli oli reagoiva ja kun otti ohjat käteen niin hevonen oli heti hyvällä pyöreällä tuntumalla. Salli reagoi raippaan oikein ja kuunteli pohjetta. Muutenkin tamma oli hyvä ratsastaa. Välillä tietysti moottori vähän sammui, mutta nykyään se on niin päin, että pätkissä moottori sammuu ja muuten hevonen liikkuu ihan hyvin. Ennen eteenpäinpyrkimys tuli ihan vaan pienissä pätkissä. Eihän Sallista koskaan tule mitään meksikon pikajunaa, mutta nyt se reagoi oikein eteenajaviin apuihin, eikä vain protestoi vastaan potkimalla tai pukittelemalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti