27.7.2013

Malta, rytmi ja ratsasta.

Oltiin 25.7 Hollolassa Norilon Juhon estevalmennuksessa. Valmennus pidettiin Voistion tallilla, joten matka oli onneksi lyhyt, vain n. 3o min. Meidän tallilta oli siellä neljä ratsukkoa, minä mukaanlukien. Tarkoitus oli aluksi osallistua Bambella, mutta päätin kuitenkin mennä Sallin kanssa, koska Bambe on ollut nyt aika kevyellä, niin ei olisi ollut järkevää repäistä rankkaa estevalmennusta vapaiden jälkeen.. Salli kuitenkin on liikkunut melkein jokapäivä. Meidän tunti oli klo 19, joten tallilta lähdettiin siis vähän ennen klo 18. Samalla tunnilla oli Janita ja Remo, joten oli erittäin tehokas valmennus, kun meitä oli vain kaksi :)

Aluksi kerrottiin hevosista hieman; kerroin, että Salli on tanskasta tuotu tamma, joka on nuoruudessaan hypännyt isoja luokkia ja Suomessa kisattu 120cm ja että Ville Kulkas sillä on hypännyt treeneissä isoja ratoja. Kerroin myös, että meillä saattaa tulla ongelmia kaarteissa, joissa tamma kuumuu hirveästi ja jää paikalleen laukkaamaan.

Valmennus aloitettiin alkuverkalla, jossa säädeltiin laukkaa. Lyhennettiin ja pidennettiin, ilman, että hevonen jännittyisi tai rikkoisi rytmiä. Heti ensin Juho korjasi mun käsiä, kun pidin niitä liian alhaalla. Koulua treenatessa ratsastan kädet hieman alempana ja leveämmällä, joten se jää päälle myös hypätessä. Saatiin Juholta hyviä vinkkejä siihen, kun Salli välillä hieman jännittyy niskasta ja käy vahvaksi suusta. Aktivoituani enemmän jalalla hevosta, silloin kun se jännittyi, niin sain hyvin niskan rennoksi ja hevosen reagoimaan kuolaimeen. Sain myös neuvon, että pidän vaan tuntuman hevoseen, vaikka Salli aluksi haluaa karata tuntumalta, eikä ole ihan niskan läpi. Tein muutamat vaihdot molempiin suuntiin ja oli kiva huomata, että hevonen teki identtiset vaihdot molempiin suuntiin, eli molemmat vaihdot olivat hyvät! Kotona meillä on ollut hieman haastetta vasemmasta oikeaan vaihdettaessa.

Hyppääminen aloitettiin kaarevalla linjalla olevilla kavaleteilla joissa oli yksi laukka välissä. Kavaleteille alettiin yhdistelemään radan eri osia, oksereita ja pystyjä, joissa oli portteja yms. alla. Korkeudet nousi lopuksi sinne 100cm korkeudelle. Radalla oli paljon kaarevia teitä, suhteutettuja sarjoja kaarevalla uralla. Lopuksi hypättiin kokonaista rataa.

Aluksi Salli oli hieman liian paineissaan ja rytmi oli hukassa, eikä hevoseen saanut oikein vaikuttaa. Juho neuvoi istumaan lähemmäs satulaan, kantamaan paremmin käsiäni ja käyttämään vahvemmin ulko-ohjaa. Ensimmäiset kavalettiharjoitukset olivat aika hirveitä ja vielä kun lisättiin näiden jälkeen lähestyminen kaarevasti pystylle, niin Salli vähän protestoi, mutta ei yhtään niin pahasti kuin olin kuvitellut! Energiatason vähän laskettua ruvettiin löytämään rytmiä ja Salli antoi vaikuttaa itseensä. Kun muistin olla lähempänä hevosta ja kannoin käteni, niin sain säädeltyä paremmin lähestymisiä ja kavaletitkin onnistuivat! :) Huomaa kyllä hyvin, ettei olla melkein vuoteen hypätty kunnolla. Onneksi hevonen on niin kokenut hyppääjä, että ottaa ohjat jos minä en oo oikein mukana ;) Loppuradoissa löydettiin hyvä rytmi ja pääsin vaikuttamaan lähestymisiin, jolloin hypyt olivat parempia.

Valmennus oli aivan loistava! Sain todella paljon kotiin työkaluja hyppytreeneihin. Juho kehui Sallia kivaksi hevoseksi, jolla on esteälyä. Tottahan tämä on, Salli on henkeen ja vereen estehevonen, jolla on paljon hypätty. Juho on todella hyvä valmentaja, kannustava ja positiivinen. Meissä ratsukkona tapahtui iso muutos positiiviseen suuntaan ja vain yhden tunnin aikana! Aion varmasti jatkossa valmentautua juuri Juhon opissa, valmennus oli vaan niiin hyvä! Aion mennä myös Bambella, koska luulen, että saadaan juuri kuumumiseen ja rytmittömyyteen hyviä neuvoja ja oppeja!

ps. Jessica Ellonen kuvasi nuo yo. kuvat! Kiitos hänelle :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti