19.7.2013

Vanhemman hevosen huoltaminen.

Tänään molemmilla hevosillani oli vapaapäivä, joten ajattelin kirjoittaa ihan tälläisen asiatekstin aiheesta vanhemman hevosen huoltaminen. Tekstin kohteeksi pääsee 18- vuoden ikään ehtinyt Salli. Eihän tuo ikä mikään vanhan hevosen ikä ole, mutta kuitenkin Salli on jo vanhempi hevonen ja se näkyy muutamissa asioissa hänen elämässään, kuten nesteilynä jaloissa ja jäykkyytenä vapaapäivän jälkeen.

Salli on siis syntynyt vuonna 1995. Virallisesti tamma täytti 18-vuotta 19.5. Tamma on entinen isojen luokkien estehevonen, juttujen mukaan Salli olisi hypännyt 150cm ratoja nuoruudessaan, juttujen totuutta en varmasti tiedä, mutta Suomeen tulon jälkeen tammalla on kisattu 120cm luokkia ja Ville Kulkas sillä on hypännyt treeneissä 150cm esteitä. Tietääkseni Sallilla ei ole jaloissa mitään sanomista, tosin meillä sitä ei ole koskaan kuvattu tai taivutettu. Salli on edelleen käyttökunnossa oleva harrastekilpahevonen, jolla hypätään säännöllisesti ja treenataan koulua tällähetkellä HeA-tasolla, lisättynä vaativan asioilla, kuten vaihdot, avot ja sulut. Salli liikkuu n. 5 krt viikossa, joista kaksi treenikertaa ovat rankempia.

Mielestäni tärkein asia vanhan hevosen elämässä on säännöllinen ja hevosenmukainen liikunta. Hevosen lihaskuntoa tulisi pyrkiä pitämään hyvällä tasolla, koska lihasten ja kunnon kasvattaminen vanhemmalla on hevosella on haastavampaa ja hitaampaa. Jokaisen, joka treenaa iäkkäämmällä hevosella, tulisi ymmärtää ja tuntea juuri sen hevosen tarpeet. Salli esimerkiksi tarvitsee hyvin pitkät alkuverryttelyt, jotta hevosen lihaksisto lämpenee kunnolla ja hevonen on valmis työskentelyyn. Joku toinen hevonen saattaa vertyä nopeammin, mutta itse treeni täytyy olla lyhyt, jotta ei ylitetä hevosen jaksamista. Itse en hoida Sallia ajatuksella "tämä on iäkkäämpi hevonen". En syötä mitään ihmeellisiä lisärehuja tai muutenkaan tee mitään toimenpiteitä vaan sen takia, että hevonen on iältään vanhemman hevosen puolella. Katson hevosta kokonaisuutena, oli se hevonen sitten varsa tai seniorihevonen!

Toinen erittäin tärkeä asia on hevosen purukalustosta huolehtiminen. Vanhan hevoset rehunkäyttökyky heikkenee ja vaarana siitä ovat laihtuminen ja puutostilat elimistössä. Hampaiden raspaus olisi hyvä tehdä vähintään kerran vuodessa, mutta hevoskohtaisesti sen saattaa joutua tekemään useamminkin. Salli raspataan kerran vuodessa, sillä on hampaat hyvässä kunnossa ja rehunkäyttökyvyssä ei ole sanomista, sen verran tuo ruoka tarttuu muorin kroppaan ;) Salli syö 1l prixiä päivässä, lisänä ovat kivennäinen, pellava ja kesäkuumalla ja hikitreenin jälkeen suolalisä. Kuivaheinää tamma syö n. 11-13 kg päivässä. Salli ei syö mitään vanhemmille hevosille tehtyjä rehuja, vaan tälläinen perusruokinta riittää tällähetkellä! Seuraan hevosta kokoajan ja teen tarvittaessa muutoksia ruokintaan. Tällähetkellä Salli on pyöreä, lihaksikas ja hyvinvoivan näköinen!

Ratsastaessa pitää huomioida vanhenevan hevosen lihaksisto, elikkäs eritoten alkuverryttelyt ja ehkä vielä tärkeämmät loppuverryttelyt. Iäkkäämpi hevonen täytyy tuntea hyvin, jotta ratsastaessa huomaa, koska hevonen alkaa väsymään. Väsymiskynnystä ei saa ylittää, eli aina pitää jäädä fiilis, että vielä olisi hevonen jaksanut lisää. Väsyessään hevosen loukkaantumisriski kasvaa! Se kuinka paljon hevonen jaksaa, on täysin hevoskohtaista! Esimerkiksi Salli on sellainen hevonen, joka liian energisenä kyttää hypätessä esteitä ja sileällä on älyttömän tahditon! Energiatason hieman laskettua, mutta ei kuitenkaan väsymiseen asti, on hevonen parhaimmillaan! Keskittyy, taipuu ja kuuntelee. Tämän takia saatan hyvin usein käydä ensin maastossa ja sitten vasta treenata sileän asioita kentällä.

Tälläiset asiat ovat mielestäni erityisen tärkeitä iäkkäämmän hevosen kanssa toimiessa:

- säännöllinen liikunta (hevosen mukaan, laatu korvaa määrän!)
- hampaiden huoltaminen
- lihaksistosta huolehtiminen (riittävä loimitus, hieronta)
- hevosen mukainen ruokinta
- jalkojen hoito (kylmäys liikunnan jälkeen, tarpeellinen suojitus)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti